Splošni pogoji poslovanja

Iskrena hvala za vaš obisk in izkazano zaupanje! Vsako vaše naročilo na spletnih straneh LepZob.si nam pomeni veliko priznanje in obvezo. V nadaljevanju vam predstavljamo kar morate vedeti o tem kako in kaj lahko od nas pričakujete.

Splošni pogoji spletne strani lepzob.si so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

S spletno stranjo lepzob.si (v nadaljevanju kot »lepzob.si«) upravlja PRIMA DENT d.o.o. (Pot k sejmišču 32, 1231 LJUBLJANA-ČRNUČE, davčna številka: SI 67874452) ponudnik storitev elektronskega poslovanja (v nadaljevanju tudi »Trgovec«).

S temi Splošnimi pogoji poslovanja se opredeljuje delovanje lepzob.si, pravice in dolžnosti obiskovalca, uporabnika in kupca ter poslovno razmerje med Prima Dent d.o.o. in uporabnikom kot kupcem izdelkov iz ponudbe spletne strani lepzob.si. Splošni pogoji poslovanja urejajo tudi posamezna pravila nakupa na prevzemnem mestu podjetja PRIMA DENT d.o.o..

Vrste uporabnikov

Z enkratnim vpisom v spletno stran lepzob.si z uporabo elektronske pošte obiskovalec (v nadaljevanju tudi uporabnik) pridobi pravico do oddaje naročila v spletni strani. Obiskovalec z registracijo potrdi in jamči, da je polnoleten in imenovan zastopnik, pravne osebe, osebe s področja zobozdravstva. 

Z registracijo obiskovalec postane B2B uporabnik spletne strani in s tem pridobi pravico do oddaje naročila. Obiskovalec pred (prvo) oddajo naročila vnese preverjene, resnične in veljavne podatke podjetja (davčna številka, ime in naslov podjetja ter elektronski naslov podjetja).  Z oddajo naročila izdelka uporabnik postane zavezujoči naročnik.


Prima Dent d.o.o. si pridržuje pravico kadarkoli odstopiti od naročila, če naročnik ne ustreza vsem navedenim pogojem ali zaradi drugih razlogov škoduje poslovanju podjetja.

Če želi uporabnik kadarkoli kasneje svoj naslov elektronske pošte zamenjati z drugim, mora zahtevek za to poslati na prodaja@lepzob.si. Sprememba elektronskega naslova bo izvedena isti ali najkasneje naslednji delovni dan, o tem pa bo uporabnik obveščen prek elektronske pošte.

Dostopnost informacij

Prima Dent d.o.o. se zavezuje, da bodo uporabniku vselej na voljo:

 • podatki o identiteti Trgovca (predvsem firma in sedež družbe ter številka registra, kjer je družba vpisana);
 • kontaktni podatki, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo s Prima Dent d.o.o. (naslov elektronske pošte, telefon ipd.);
 • informacije o bistvenih značilnostih izdelkov oz. storitev;
 • informacije o dostopnosti izdelkov oz. storitev iz ponudbe;
 • način in pogoji dostave izdelkov oz. izvršitve storitev, predvsem kraj in rok dostave;
 • informacije o načinu plačila;
 • podatki o časovni veljavnosti ponudbe iz spletne strani;
 • informacije o roku, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop;
 • informacije o možnosti vračila izdelkov in o tem, če in koliko takšno vračilo stane uporabnika;
 • informacije o postopku s pritožbo uporabnika ter podatki o kontaktni osebi Trgovca za stike z uporabniki.

Ponudba izdelkov

Zaradi narave poslovanja preko spleta se ponudba lepzob.si ažurira in spreminja pogosto in hitro.

Naročilo, cene in zaloge

Kupoprodajna pogodba med Prima Dent, d.o.o. in kupcem je na spletni strani sklenjena v trenutku, ko lepzob.si naročniku pošlje prvo elektronsko sporočilo o statusu njegovega naročila (z naslovom: Vaše naročilo in številka naročila). Od tega trenutka dalje, vse cene, morebitni s strani Trgovca dodani dodatni popusti in drugi pogoji naročila in temu sledečega nakupa, veljajo tako za Trgovca kot za uporabnika (kupca).

 

Spletna cena velja in je vidna vsem registriranim uporabnikom spletne strani Prima  Dent, d.o.o..

Vse cene na spletni strani lepzob.si so navedene v evrih. Naročnik ima možnost s klikom na gumb »Prikaži cene brez DDV« prikazati cene z ali brez DDV. Vse cene na lepzob.si so cene izdelkov in ne vsebujejo stroškov dostave. Vse cene veljajo samo za elektronsko naročilo izdelkov preko spletne strani.

Za vsak artikel je poleg njegovega opisa podana informacija o trenutnem stanju zalog. Cene veljajo za vse izdelke, ki so na zalogi. Ponudba velja do razprodaje zalog. Cene in popustov za izdelke, ki niso na zalogi ne moremo vedno garantirati. 
V kolikor se zgodi sprememba vas bomo pred dobavo poklicali. Cene ne zajemajo morebitnih dodatno naročenih storitev (dostava v določenem roku, dostava na več različnih naslov, montaža, ipd.) razen kadar ni predhodno drugače dogovorjeno. Cene veljajo izključno samo za naročanje preko interneta in niso vedno iste, kot pri naročanju po drugih poteh (osebno naročilo, telefonsko naročilo, naročilo preko zastopniku, ali podobno).

Vse cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo vnaprej določene veljavnosti, zato veljajo le do njihove vsakokratne spremembe. Kljub izjemnim naporom, da bi Prima Dent d.o.o. zagotovil najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V primeru iz prejšnjega stavka in v primeru, ko se cena izdelka spremeni med obdelavo naročila, to je od trenutka oddaje naročila do potrditve naročila, bo Prima Dent d.o.o.:

 • uporabniku (naročniku) to sporočil in ga obvestil o novih cenah. Uporabnik (naročnik) ima v takšnem primeru možnost svoje naročilo spremeniti ali ga deloma ali v celoti preklicati ali pa potrditi naročilo po novih cenah, vse brez dodatnih stroškov; oziroma
 • uporabniku (kupcu) omogočil odstop od nakupa in mu hkrati ponudil rešitev, ki bo šla v obojestransko korist in zadovoljstvo.

Dostava in prevzem in načini plačila

Artikle, ki jih boste naročili do 15.00 ure in so na zalogi, vam bomo odpremili še isti dan. 
V vseh slovenskih mestih vam bo pošiljka dostavljena v roku 1 delovnega dne.
V primestnih krajih zagotavljamo dostavo v 2 delovnih dneh. V praksi je tudi tam večina dostav opravljena v 1 delovnem dnevu. Za vsa morebitna odstopanja vas bomo poklicali po telefonu.

Če boste naročili artikel, ki ga trenutno ni na zalogi (o čemer ste obveščeni na lepzob.si ) vam ga bomo dostavili takoj, ko ga dobimo in vas o tem obvestili.

Uporabnik lahko ob oddaji nakupnega naročila določi enega od naslednjih načinov prevzema izdelkov:

 • osebno v podjetju Prima Dent, d.o.o., v tem primeru se ne plača poštnih stroškov;
 • po poštnem povzetju, v tem primeru se plačajo tudi poštni stroški, poštnina

Poštnina se obračuna vsem naročilom, ki so manjša od 30 EUR (brez DDV), razen če to ni drugače dogovorjeno.
Hitra dostava se obračunava po ceniku Pošte Slovenije d.o.o..

Pogodbeni partner Trgovca za dostavo pošiljk je Pošta Slovenije, d.o.o.. Prima Dent, d.o.o. si pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem lahko naročilo izpolnil učinkoviteje.

Naročnik prejme blago skupaj z računom, ki ga mora z nakazilom na TRR Trgovca plačati v na računu označenem roku. Plačilo z gotovino ali kartico ni mogoče. Če naročnik za blago prejme dobavnico, mu bo trgovec račun poslal naknadno, plačilni rok pa bo začel teči z datum odpreme računa.

V primeru, da Trgovec na podlagi preteklih izkušenj ali drugih informacij upravičeno sumi, da naročnik plačila ne bo mogel ali ne bo hotel izvesti v zakonitem roku, lahko od naročnika zahteva vnaprejšnje plačilo, plačilo po povzetju ali pa izvedbo naročila zaustavi dokler niso izpolnjeni pogoji zadostne bonitete naročnika. 
V primeru prevzema izdelkov po poštnem povzetju plača naročnik tudi poštne stroške.

Izdaja računa

Lepzob.si v poslan paket skupaj z izdelki, ki so bili na zalogi priloži natisnjen račun.
Izdelki, ki niso bili na zalogi se pošljejo naknadno skupaj s priloženim, natisnjenim računom. 
Stranke, ki izrazijo željo po prejemanju računov na njihov e-naslov prejmejo PDF format računa na naveden e-naslov.

V primeru osebnega prevzema na prevzemnem mestu prejme naročnik natisnjen račun za nakupljene artikle ob njihovem prevzemu. Naročnik prejme račun za vsako ločeno naročilo ali ločeno odpremo znotraj naročila posebej.

Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom ter podatki za plačilo.

Naročnik je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ne upoštevamo.

Postopek nakupa preko lepzob.si

Nakupovanje v lepzob.si lahko uporabljate samo kot pravna oseba iz področja zobozdravstva, z vsemi ustreznimi dovoljenji uporabe medicinskih in drugih zobozdravstvenih pripomočkov. Za vstop v lepzob.si potrebujete svoj elektronski naslov in geslo, ki ju določite ob registraciji. Z navedenimi vstopnimi podatki se obvežete, da jih boste uporabljali samo za svoje potrebe in jih ne boste posredovali tretjim osebam. Ob oddaji vašega naročila morate potrditi, da se strinjate s temi pogoji.

 1. Naročnik na spletni strani lepzob.si izbere željeni artikel in ga potrdi pritiskom na gumb »V košarico«.
 2. Odpre se pojavno okno s tekstom »Dodano v košarico«. Naročnik lahko nadaljuje z nakupovanjem drugih artiklov ali pa pritisne na ikono »Košarice« za začetek postopka zaključevanja nakupa.
 3. Naslednji korak je Povzetek košarice, v katerem so artikli, njihova cena ter količina, ki jo naročnik lahko spremeni. V tem koraku lahko naročnik s pritiskom na ikono »X« odstrani artikel, nadaljuje z nakupovanjem ali se pomakne na naslednji korak, gumb »Na blagajno«.
 4. V koraku »Naslovi« izbere naročnik naslov za račun in naslov za dostavo, možen pa je tudi vnos komentarja ob naročilu, ki se nahaja v zadnjem koraku »Potrditev«.
 5. V koraku Plačilo in Dostava naročnik izbere osebni prevzem ali dostavo na vneseni naslov. Naročnik se mora pred nadaljevanjem nakupa strinjati s pogoji poslovanja. S pritiskom na ikono »Naprej« se naročnik pomakne na naslednji korak.
 6. V koraku Plačilo in Dostava naročnik izbere način plačila. Možno je samo plačilo z bančnim nakazilom.
 7. V koraku Plačilo in Dostava je viden povzetek naročila. Za potrditev naročila je potrebno pritisniti gumb »Potrdi naročilo«. S tem je naročilo zaključeno, naročnik prejme na vpisani elektronski naslov potrditev svojega naročila.
 8. Ko je blago pripravljeno za prevzem (v primeru, da je naročnik označil osebni prevzem) oziroma, ko se blago odpremi (v primeru, da je naročnik označil dostavo po pošti), se naročnika obvesti po telefonu. Račun je fizično priložen naročenemu blagu.
 9. Kupoprodajna pogodba med naročnikom in lastnikom spletne strai lepzob.si je sklenjena v trenutku, ko naročnik prejme elektronsko sporočilo z naslovom »Vaše naročilo in številka naročila«. Od tega trenutka dalje so vsi pogoji določeni in veljajo tako za Trgovca kot tudi naročnika. Trgovec ima pravico in v primerih tako določenih promocijskih akcij tudi dolžnost, naročniku obračunati dodatne popuste, če je tako dogovorjeno. Kupoprodajna pogodba (elektronsko sporočilo z naslovom »Vaše naročilo in številka naročila) je v elektronski obliki shranjena na strežniku podjetja Apoteka d.o.o., ki skrbi za gostovanje in delovanje spletne strani lepzob.si. Uporabnik lahko pridobi izpis kupoprodajne pogodbe na sedežu podjetja Prima Dent, d.o.o., tako da pošlje zahtevek po elektronski pošti na prodaja@lepzob.si ali pokličite na telefonsko številko 01 530 72 80.
 10. Če je dobavna doba za posamezni artikel dolga in naročnik ne želi čakati, lahko to sporoči Prima Dent, d.o.o., ki bo artikel odstranil iz naročila in vrnil kupcu morebitna že vplačana sredstva, ostale artikle iz naročila pa po izbiri kupca ali dobavil ali pa celotno naročilo storniral.

Če dobavitelj Prima Dent, d.o.o. ne potrdi dobavljivosti naročenih artiklov, lahko Prima Dent, d.o.o. naročilo naročniku zavrne iz razloga, ker artikel ni na razpolago. Z dnem zavrnitve naročilo naročnika preneha veljati. Prima Dent, d.o.o.ne prevzema odgovornosti za škodo, ki bi nastala zaradi daljših dobavnih rokov ali zaradi nedobave artiklov.

Trgovec spletnega naročila ni dolžan obdelati in uporabniku (naročniku) blaga poslati v primerih če:

 • ima do Trgovca zapadle obveznosti;
 • nima ustreznih dovoljen za uporabo medicinskih pripomočkov, ki jih je naročil;
 • ni strokovno usposobljen za uporabo naročenih artiklov;
 • Trgovec nima natančnih podatkov kaj naročnik potrebuje oziroma kam mu naročeno poslati;
 • v primerih višje sile, o čemur mora uporabnika (naročnika) obvestiti v najkrajšem možnem času. 

O teh primerih vas bomo obvestili.

Garancija, poškodbe med pošiljanjem, pravica do odstopa od nakupa, vračilo blaga

Vse vaše pošiljke so dodatno zavarovane proti poškodbi, izgubi, kraji ali uničenju. V kolikor ob prejemu pošiljke morda opazite, da je le ta poškodovana, da v njem manjka vsebina, da kaže znake odpiranja in podobno ste dolžni nemudoma o tem opozorite dostavljavca, zahtevati njegovo pisno poročilo (dostavljavci imajo svoje obrazce oz. navodila) in sprožiti reklamacijski postopek pri dostavljavcu.  V kolikor je mogoče vas prosimo, da naredite čim več fotografij zunanjosti in notranjosti pošiljke. O vseh kakršnihkoli morebitnih reklamacijah nas morate z reklamacijskim zapisnikom obvestiti takoj, oziroma najpozneje v osmih dneh po prejemu blaga. Vse potrebno nam lahko pošljete tudi na elektronski naslov prodaja@lepzob.si.

Sprožitev reklamacijskega postopka pri dostavljavcu je obvezna tudi v primeru, da ste pomanjkljivost pošiljke opazili šele po dostavljavčevem odhodu. Tudi v tem primeru ste dolžni nemudoma poklicati sedež dostavljavca (v večini primerov Pošta Slovenije ali drug kurirski servis), ter pridobiti reklamacijski zapisnik. V nasprotnem primeru Prima Dent, d.o.o. ne more garantirati, da reklamacijski postopek ne bo zavrnjen. 

Razen za izdelke pri katerih smo vas ob naročilu izrecno opozorili, da njihovo vračilo razen v primeru ugotovljenih upravičenih garancijskih oz. reklamacijskih vzrokov, ni mogoče (takih izdelkov nam v nobenem primeru ne morete vrniti) se za vse druge izdelke o drugače povzročeni potrebi po vračilu lahko sporazumno dogovorimo. Enostranskih vračil brez tega dogovora ne sprejemamo.  Artikle lahko vrnete izključno le popolnoma nepoškodovane in neuporabljene, čiste in v originalno zaprti in nepoškodovani embalaži). Maksimalno morate poskrbeti, da se artikli pri transportu od vas do našega skladišča ne bodo poškodovali, umazali ali kakorkoli drugače izgubili svojo vrednost. Če drugače ni dogovorjeno, strošek takega vračila bremeni naročnika. Tako vračilo je naročnik dolžan izvesti najkasneje 8 delovnih dni po prejemu blaga..

Za vrnjene izdelke Prima Dent, d.o.o. uporabniku (kupcu) takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 30 dni od prejema sporočila o odstopu izstavi dobropis. Praviloma je če je izdelek nepoškodovan znesek dobropisa enak znesku, ki ga je naročnik plačal (ali bil dolžan plačati, pa rok za plačilo še ni potekel) ali v primeru posebnih izdelkov zmanjšan za označeno soudeležbo.

Varnost

Prima Dent, d.o.o. uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil. Prima Dent, d.o.o. v te namene uporablja 128-bitni SSL certifikat, ki ga je izdala za to pooblaščena organizacija.

Za varnost je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojih podatkov za vstop v spletno stran kot so e-naslov in geslo ter za ustrezno programsko in protivirusno zaščito svojega računalnika.

Priprava vseh pošiljk v Prima Dent, d.o.o., se snema z videonadzorom.

Politika zasebnosti

Del teh Splošnih pogojev poslovanja je tudi Politika zasebnosti, ki je dostopna tukaj.

Odgovornost

Prima Dent, d.o.o. se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni v njegovi spletni strani, vendar se lahko lastnosti izdelkov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da Trgovec ne uspe pravočasno popraviti podatkov, ki so objavljeni v spletni strani ali katalogih. V takem primeru bo Trgovec uporabnika (kupca) obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali spremembo naročila.

Čeprav se Prima Dent, d.o.o. trudi zagotoviti natančne fotografije izdelkov, ki so naprodaj v lepzob.si in katalogih, je potrebno vse fotografije jemati kot simbolične. Fotografije ne zagotavljajo lastnosti izdelka.

Pritožbe, spori in uporaba prava

Prima Dent, d.o.o. spoštuje veljavne predpise s področja varstva potrošnikov ter ima vzpostavljen učinkovit sistem obravnavanja pritožb in ima določeno osebo, s katero se v primeru težav uporabnik (naročnik) lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Uporabnik (naročnik) se v primeru težav lahko po pomoč obrne na tel. št.: 01 530 72 80. 

Pritožbo lahko uporabnik (naročnik) odda na elektronski poštni naslov prodaja@lepzob.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

Prima Dent d.o.o. bo v petih delovnih dneh potrdil, da je prejel pritožbo in sporočil uporabniku (naročniku), kolikšen je predviden čas obravnave ter ga vseskozi obveščal o poteku postopka. Prima Dent, d.o.o. si bo prizadeval po svojih najboljših močeh morebitne spore rešiti sporazumno. Če sporazumna rešitev spora ne bo dosežena, je za reševanje vseh sporov med Prima Dent, d.o.o. in uporabnikom (naročnikom) izključno krajevno pristojno stvarno pristojno sodišče v Ljubljani. Prima Dent, d.o.o. in uporabnik (naročnik) kot udeleženca v elektronskem poslovanju medsebojno priznavata veljavnost elektronskih sporočil na sodišču.

Za te Splošne pogoje poslovanja in za vse spore med Prima Dent, d.o.o. in uporabnikom (naročnikom) velja in se uporablja slovensko materialno in procesualno pravo.

Za vsa razmerja ter za pravice in obveznosti, ki niso urejene s temi Splošnimi pogoji poslovanja, se smiselno uporabljajo določila Obligacijskega zakonika, Zakona o elektronskem poslovanju na trgu, Zakona o varstvu osebnih podatkov in Zakona o varstvu potrošnikov.

Spremembe splošnih pogojev poslovanja

Prima Dent d.o.o. lahko v primeru sprememb predpisov, ki urejajo poslovanje spletne strani, varstvo podatkov ter druga področja, ki so v zvezi s poslovanjem spletne strani Prima Dent d.o.o. , in v primeru sprememb lastne poslovne politike spreminja in/ali dopolnjuje te Splošne pogoje poslovanja, o čemer bo vsakič seznanil uporabnike na primeren način, kamor šteje zlasti obveščanje prek spletne strani www.lepzob.si.
Vsakokratne spremembe in/ali dopolnitve Splošnih pogojev poslovanja začnejo veljati in se uporabljati z iztekom osemdnevnega roka od objave sprememb in/ali dopolnitev. Če je sprememba in/ali dopolnitev Splošnih pogojev poslovanja nujna zaradi uskladitve s predpisi, lahko izjemoma te spremembe in/ali dopolnitve stopijo v veljavo in uporabo v krajšem času.

Uporabnik, ki se s spremembami in/ali dopolnitvami teh Splošnih pogojev poslovanja ne strinja, mora v roku osmih dni od objave obvestila o spremembi in/ali dopolnitvi Splošnih pogojev poslovanja preklicati svojo registracijo, sicer se po izteku tega roka šteje in nasproten dokaz ni dopusten, da uporabnik spremembe in/ali dopolnitve Splošnih pogojev poslovanja sprejema. Preklic registracije se naredi tako, da uporabnik s pisno izjavo ali po elektronski pošti Prima Dent, d.o.o. sporoči preklic.

Te Splošne pogoje poslovanja je sprejel prokurist Prima Dent d.o.o., v Ljubljani, dne 1.1.2023.

Želimo vam obilo prijetnih in ugodnih nakupov v naši spletni strani!

Na spletni strani lepzob.si poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu lepzob.si
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.